10 tips voor marktkraam verkoop en inrichting

Het (buiten) markt seizoen komt er weer aan! Als je hobby uit de hand begint te raken of je wil met je bedrijfje meer bekendheid krijgen overweeg je wellicht om op een (of meerdere) van de leuke markten of evenementen te gaan staan. Toen ik voor het eerst op een markt stond had ik geen idee hoe ik dat moest aanpakken, misschien vind jij het ook lastig en daarom heb ik 10 tips voor je!

P1050258

1. Kies de juiste markt

Kies de markt, braderie of evenement zorgvuldig uit. Komt hier mijn doelgroep, hoeveel bezoekers waren er vorige edities, word er veel reclame voor gemaakt. Uit eigen ervaring kan ik je zeggen dat het best frustrerend is om het halve land door te rijden, veel voorbereidingstijd te hebben gehad en vervolgens 10 mensen te mogen begroeten aan je kraam. Gelukkig wel nog wat verkocht, maar ik baalde gigantisch…

Bij sommige evenementen heb je kramen van 4 meter breed. Dat is best veel als je net begint. Vaak is het dan ook mogelijk om je marktkraam te delen met een andere verkoper. Vraag dat gewoon even na bij de organisatie. Kan het niet (of vind je het veel gezelliger, dat kan natuurlijk ook) vraag dan eens rond in je omgeving wie er met jou een kraam zou willen delen. Misschien ken je wel een andere leuke webwinkelier…

P1050259

2. Presentatie

Richt je kraam gezellig in. Meestal zijn het saaie houten planken marktkramen. Zorg voor een leuk tafelkleed of plastic zeil wat groot genoeg is voor je kraam. Liefst zo neutraal mogelijk zodat je producten er beter door uitkomen. Zelf zorgde ik ook voor een groot wit laken om de voorkant van de kraam naar beneden te bedekken. Alle voorraad dozen/boxen zijn dan niet zichtbaar aan de voorkant. Een snoepje of iets anders lekkers neerzetten komt ook gastvrij over. Persoonlijk geef ik dan de voorkeur aan dingen waar een papiertje omheen zit, maar dat is puur uit hygiënisch oogpunt ;).

Zorg ook voor voldoende voorraad, maar maakt het niet te gek. Het is lastig inschatten wat je gaat verkopen. Maak wat extra van de artikelen die je goed verkoopt en neem genoeg mee om je kraam te vullen. Ik vond plastic boxen fijn om mijn voorraad in mee te nemen. Mocht je bij een buiten event regen hebben dan word je voorraad in ieder geval niet nat.

Presenteer op verschillende hoogtes. Gebruik kratjes, krukjes, kastjes etc. om de hoogte in te gaan. Gebruik ook de zijkanten van de kraam. Je kunt ook een draad spannen om nog meer op te hangen.

Hang een spandoek, slinger of banner op met de naam van je bedrijf. Zo ben je goed herkenbaar vanaf een afstandje.

3. Money, money, money…

Zorg dat je alles prijst! Ik gaf elk artikel/groep een prijs zodat het duidelijk in de kraam te zien was. Staat het er niet op dan is de drempel misschien te hoog om dat te vragen, en mis je dus misschien wel je grootste klant.

Zorg voor voldoende wisselgeld! Ongeveer 100 euro is meer dan voldoende en dan half briefjes van 5 en de rest muntgeld. Spaar ruim van te voren muntgeld zodat je voldoende hebt. Een geldkistje is makkelijk om het in te bewaren.  (Zorg dat die niet te veel in het zicht staat en hou ‘m in je buurt..) Een mobiel pinautomaat is uiteraard heel fijn, maar met kleine bedragen niet echt nodig. Mensen weten vaak wel dat je op zo’n evenement contant geld bij met hebben.

En let op met wisselgeld… Het komt namelijk voor dat er betaald word met vals geld en dan verdien je dus nog niks… Twijfel je… controleer het geld dan of neem het niet aan.

P1050257

4. Daar sta je dan…

Zorg dat je minimaal met 2 personen bent. Regel je vriendin, zus of moeder op te helpen. Zo kun je bij drukte samen de kraam aan. Kun je wat te eten halen, het toilet bezoeken,  roken (mocht je dat doen..) en eventueel zelf een rondje lopen.

Ik vind het zelf nooit uitnodigend als degene achter de kraam zit. Probeer te blijven staan. Daardoor kom lekker actief en energiek over. Onderuit gezakt in een stoel kom je net boven de kraam uit met je hoofd en dan krijg je geen contact met het publiek.

En eigenlijk nog belangrijker: LACH! Ik vind het persoonlijk heel vervelend om een ‘hetishelemaalnietzodrukalsikdacht’, ‘ikhebnogniksverkocht’ of een ‘ishetaltijdomaftebreken’ gezicht in een kraam te zien staan. Ook al verkoop je niks nada noppes, straal dat dan niet uit want dat zal niet helpen om het om te draaien.

5. Aanbiedingen & acties 

Maak een leuke aanbieding die uitnodigt om te kopen. Ik had meestal een grabbelton staan met kleine cadeautjes. Dat trekt kinderen zeker aan en het levert ook een beetje geld op. Zorg daarvoor dat de cadeautjes onder het grabbelbedrag blijven. Maar ook speciale beurs aanbiedingen werken goed. Ik had vaak een actie als 5 halen = 4 betalen of een product wat tijdens het evenement goedkoper was. Beetje uitproberen wat voor jou het beste werkt.

idee voor marktkraam

6. Spread the word en laat je klanten maar komen

Deel op je website, social media, nieuwsbrief of op het schoolplein dat je op die leuke beurs gaat staan. Hoe meer mensen het weten, hoe beter. Je kunt ook een bon met je nieuwsbrief meesturen zodat je echte fans korting krijgen als ze komen. Geef een goodiebag weg vanaf een bepaald bedrag, dat trek vaak ook klanten aan. Verzamel bij bedrijven en webwinkels flyers en kleine cadeautjes om deze in een tasje te doen en weg te kunnen geven.

7. Verzamel potentiële klanten

Probeer je nieuwsbrief bestand op te bouwen door e-mailadressen te verzamelen. Dit kun je doen door een lijst neer te leggen waarop mensen kunnen inschrijven. Geef iets weg onder de inschrijvers, laat ze raden hoeveel X er in een schaal zitten of geef een korting bij inschrijving. Zo kun je na het evenement de mensen die je aanbod interessant vonden bereiken en op de hoogte houden van je producten en activiteiten.

Leg verspreid over je kraam visitekaartjes en flyers neer die potentiële klanten mee naar huis kunnen nemen. Leg ze zo ver mogelijk voor aan neer zodat het makkelijk is om ze te pakken.

P1010842
8. Proef opstelling

Maak van te voren thuis een proefopstelling. Zo kun je kijken waar je alles wil hebben staan en zien of je nog iets moet toevoegen om bijvoorbeeld de hoogte in te gaan. Doe dat dan niet de avond van te voren hè?! Heb je alles zoals je het wil hebben? Maak dan een foto en eventueel wat detail foto’s, zo kun je de dag zelf rustig opbouwen.

9. Bescherming

Sta je buiten? Wind, regen, sneeuw… het kan allemaal… Zorg dan voor een plastic zeil wat net zo breed is als de kraam. Wil je meerdere markten gaan doen, schaf dan meteen een 4 meter breed zeil aan. Zorg voor knijpklemmen om het zeil aan de marktkraam vast te maken. Zorg ook voor iets zwaars wat het zeil om de grond houd. Dat kan eventueel een voorraad box zijn. Ook kun je zeil voor de zijkant meenemen mocht je dat willen. Een andere optie voor de zijkanten is plasticfolie. Dan blijft je kraam beschermt, maar kun je er wel doorheen kijken. En dat is voor zowel jezelf als de klant prettig.

Is het koud en nat? Dan kun je ook iets meenemen om op te gaan staan. Een stuk karton of zeil bijvoorbeeld. Als je de hele dag staat kan de kou behoorlijk in je voeten gaan trekken. Draag verschillende laagjes en neem eventueel een extra laagje mee zodat je je halverwege de dag nog wat warmer kunt aankleden.

Staat alles stevig? Vliegt het bij een windvlaag van voren niet weg? Verzwaar eventueel de producten die licht zijn.

Sta je binnen dan hoef je hier uiteraard geen rekening mee te houden.

P1040395

10. Marktkraam box

Maak een marktkraam box met daarin de basis benodigdheden die je zeker bij moet hebben:

– Schaar, plakband, pennen, notitieblokje, touw
– Inpakpapier of zakjes waarmee je er een cadeautje van kan maken. Plastic tasjes zodat de aankopen makkelijk mee kunnen. Let wel op dat je voor een plastic zakje een vergoeding dient te vragen. Papieren tasjes mag je wel gratis meegeven.|
– Lijst met je producten (zodat je aan kan strepen wat verkocht is)
– Rekenmachine
– Visitekaartjes & flyers
– Extra prijskaartjes
– (Was)knijpers. Om de gesealde prijskaartjes tegen wind te beschermen gebruikte ik wasknijpers).

Zo… dit zijn mijn tips. Er zijn er vast nog veel meer, maar deze vind ik het belangrijkst.
Ik heb heel goed moeten zoeken voor de foto’s. Het zijn voornamelijk foto’s van de eerste markten die ik deed. Hoewel ze misschien niet helemaal aansluiten bij mijn tips, hoop ik dat je er wel een idee door krijgt 😉

Ik ben benieuwd of jij nog aanvullende tips of tricks hebt? Laat je dan een reactie achter? Leuk!

2 reacties op “10 tips voor marktkraam verkoop en inrichting

  1. Suzanne Maat zegt:

    Erg goede tips….ik heb hetzelf allemaal ook al ervaren! Nog een leuke tip van mij voor het zitten achter je kraam….koop bij de action voor €8,00 een hoge (bar)kruk….dan lijkt het net alsof je staat….maar eigenlijk zit je je kunt dan goed over je kraam heen kijken en krijgt aan het eind van de dag niet zulke zere voetjes

    Groetjes Suzanne Maat van Suussies Klippies

Geef een antwoord