Haaraccessoires maken stap voor stap3

Hoe maak je mooie kleur combinaties?

Mooie kleur combinaties bij elkaar zoeken is soms wat lastig in de webwinkel. Kleuren zie je toch het beste in het echt. En passen de kleuren die je kiest wel bij elkaar? Vloekt het niet?

Mooie-kleur-combinaties-haarspeldjes1
Ik probeer de kleuren altijd zo goed mogelijk over te brengen. Toch blijft er altijd een verschil in weergave. Elk beeldscherm heeft zo zijn eigen kleurweergave. Als ik op mijn desktop kijk zien de foto’s er anders uit dan op laptop of tablet. Schermen zijn lichter/donkerder ingesteld of de kleuren worden gewoonweg anders weergegeven. Fijn die technologie, maar in het echt zie je het toch gewoon het beste. En tja, das best lastig als je ze toch vanaf een schermpje moet kopen.

Want hoe maak je dan toch mooie kleur combinaties?

Ik heb een paar tips voor je.

Gebruik wit!

Ja, als je wit gebruikt tussen 2 kleuren kun je vrijwel niet de mist ingaan. Zelf vind ik het dan het mooiste als de onderste bloem applicatie het lichtst van kleur is. Daarop een witte, en dan de donkerste kleur. Voor het kniphoesje gebruik je dan de donkerste kleur of wit.voorbeeld combinaties kleuren haarspeldjes 2
Op de tweede foto zie je dat wit tussen de twee kleuren meteen heel fris oogt. Maar ook als je 2 bloemen gebruikt is wit een uitkomst. Kies dan bijvoorbeeld voor een roosje of flatback in de kleur van het hoesje of van de 2e bloem. voorbeeld combinaties kleuren haarspeldjes

Dezelfde kleurtoon

Kies voor kleuren die dezelfde toon hebben. Kies voor felle kleuren of juist voor allemaal pastel tinten. Door dezelfde kleurtoon te kiezen passen de kleuren goed bij elkaar. Combineer dit met wit en je hebt een goede combinatie.

Laat kleur terug komen

Als kersje op de taart van bloem applicaties kun je een roosje, flatback button of flatback in een kleur kiezen die terug komt in 1 van de bloemen.

knipjes24

Kniphoesje

Voor de kleur van het kniphoesje zou ik niet de kleur van de onderste bloem kiezen maar kiezen voor een bovenliggende bloem kleur. Welke bloem dat is maakt niet veel uit. Je kunt ook kiezen voor dezelfde kleur als de flatback of het roosje. Dat is vooral als je 1 of 2 bloemen kiest het mooist.

knipjes1

Soort zoekt soort

Kies voor dezelfde kleur, bijvoorbeeld meerdere kleuren roze. Kies voor meerdere soorten roze, blauw, groen etc. Als je dit doet kun je wel kiezen voor pastel roze en fuchsia. Of kies kleuren die dezelfde kleurtoon hebben.Haaraccessoires maken stap voor stap3
Pasteltinten passen mooi bij elkaar.
Felle tinten passen mooi bij elkaar.

Tegenovergestelde kleur paren

Kleuren die vloeken? Dit is vrij mode afhankelijk. Toen ik jong was was roze en rood een no-go. Nu vind ik het een mooie combinatie.

Over het algemeen passen tegenovergestelde kleuren niet mooi bij elkaar.
Tegenovergestelde kleur paren zijn:
Geel – Paars
Oranjegeel – Paarsblauw
Oranje – Blauw
Oranjerood – Blauwgroen
Rood – Groen
Roodpaars – Geelgroen

Die kun je hier zien op de kleuren cirkel. Misschien herken je ‘m nog wel van de tekenles op de middelbare school. Met de primaire kleuren rood, blauw en geel meng je alle kleuren. Als er een tweede cirkel zou zijn die met wit gemengd zou worden, zou roze achter rood komen, lila achter paars en zacht oranje achter oranje etc.

kleuren circkel

De tegenovergestelde kleuren versterken elkaar waardoor ze heel uitgesproken worden. Dat is ook precies de reden waarom ze bij de slager groen tussen het rode vlees leggen. Dan word het vlees nog roder en dan spreekt het meer aan. En vinden we het er lekkerder uitzien.

Hoewel rood en groen dus eigenlijk niet samen kunnen zijn het wel echte kerst kleuren. En dan ‘kan’ het weer wel 🙂

Zwart staat er niet tussen, maar met zwart kan vrijwel elke kleur gecombineerd worden. Persoonlijk vind ik zwart met fuchsia of licht roze heel mooi.

Deze tips zijn toe te passen als het niet direct bij een kledingstuk hoeft te passen.

Maar wat als je wel iets bij een kledingstuk wil laten passen?

Ik krijg heel vaak de vraag: welke kleur is exact hetzelfde als de collectie van Ninnie V, Z8, made by flo, quapi etc. Helemaal precies hetzelfde is gewoonweg niet mogelijk (of het is heel toevallig zo). Kleding merken kiezen hun kleuren op basis van Pantone kleuren of bestaande stof kleuren en laten hun stoffen dan in die kleuren verven. Toen ik nog als styliste werkte moesten we elke collectie kleurstalen goedkeuren die ingeverfd waren in de kleur van de nieuwe collectie. En ik kan je zeggen dat niet elke fabrikant en elke stof hetzelfde inverfd. Hierdoor kun je dus zelfs in een collectie kleine afwijkingen in kleur hebben. En bij hele koppige leveranciers wat grotere verschillen…

De kleuren van de bloemapplicaties zijn ‘standaard’ kleuren en zullen dus vrijwel altijd iets afwijken. Dat is helaas zo… Daardoor zullen kleuren altijd een beetje afwijken.

Wil je iets bij passend? Kies dan voor een kleur die er zo goed mogelijk bij past. Is het shirtje roze en is er geen passende kleur? Kies dan voor donker blauw. Samen met een donker blauwe broek heb je dan toch een passende outfit.

Ik hoop dat je er wat mee kan. Kleur combinaties blijven heel persoonlijk. En gelukkig maar, want de wereld zou saai zijn als iedereen hetzelfde leuk zou vinden. Kleur is ook voor mij ook gevoel en mode. Sommige combinaties kunnen nu wel, maar over 10 jaar lachen we erom…

Blijf vooral proberen, leg bloemen/kleuren bij elkaar en kijk wat JIJ mooi vindt.

Geef een antwoord