zelf haarspeldjes maken

Welke lijm gebruik je bij het maken van haarspeldjes?

Welke lijm gebruik je bij het maken van haarspeldjes? Het blijft een continu terugkerende vraag in mijn mailbox “Welke lijm moet ik gebruiken”. Persoonlijk vind ik het lijmpistool het prettigst werken. Ik en het lijmpistool zijn beste matties zullen we maar zeggen. Maar dat geldt echt niet voor iedereen…En daarom vroeg ik een tijdje geleden op facebook: “Welke lijm is jouw favoriet bij het maken van haarspeldjes/haaraccessoires?”

Dat deze vraag leeft bleek wel uit het aantal reacties. En daarom lijkt het me een goed idee om die antwoorden hier nog even samen te vaten.

Welke lijm gebruik je bij het maken van haarspeldjes?

Over het algemeen werden het lijmpistool (verschillende merken), hasulith sieradenlijm en Gütermann textiellijm het meest genoemd. En dat deze favoriet zijn merk ik ook in de webwinkel.

Het zijn alle drie andere soort lijmen. Waar hasulith vooral sterk is in metaal op metaal. Is Gütermann textiellijm meer gericht op textiel. Toch wordt ook hier metaal mee gelijmd 😉
Een lijmpistool heeft als voordeel dat het snel droog is. Maar je kunt er wel je vingers mee branden als je niet op let…

Dus welke lijm gebruik je bij het maken van haarspeldjes? Hier volgen enkele reacties uit het originele Facebook bericht.

Enkele reacties…

“Ik gebruik voor de stapelbloemen, flatbacks en stenen lintjes haarbandjes ed Gütterman. Maar om pu lederen strikken te plakken gebruik ik pattex. Waarom pattex dat hecht sneller zodat ik sneller kan werken ☺ Gütterman omdat die niet zo stinkt en redelijk snel hecht voor andere stoffen.”

“Ik gebruik bison tix, hasulith en waar mogelijk liefst gewoon naald en draad ? omdat ik daar zeker bij de babyspeldjes meer vertrouwen in heb. Lijmpistool vind ik een hoop gedoe en er is er hier in huis eens een ontploft… nooit meer een nieuwe gekocht ?”

“Gutermann. Omdat het niet stinkt, omdat je nog even kan schuiven, omdat alles goed blijft plakken, omdat het geen klonten geeft en omdat er geen kabel aan zit ? (vind ik het grote nadeel van een lijmpistool)”

“Ik gebruik voor alles een lijmpistool. Waarom? Het werkt snel want het is bijna direct droog.. en als de lijm heet genoeg is blijft eigenlijk alles prima zitten..”

“Ik gebruik voornamelijk een lijmpistool. Voor de strikken gebruik ik Hasulith die ik met een alligatorknipje erop (als soort van lijmtang) laat drogen)”

“Hier ook Gütterman. Wel de originele rood witte tube. Die gebruik ik eigenlijk voor alles. Werkt erg fijn en stinkt niet zo erg!Ik gebruik een lijmpistool omdat het daarmee direct vastzit. Wel moet de lijm goed heet zijn, anders hecht deze niet goed.”

“Guttermann lijm omdat deze lijm voor alles gebruikt kan worden en het ook goed blijft vastzitten :)”

“Hallo Ik heb 2 tubes gutterman textiellijm. Ik wou deze eens proberen maar vind deze toch niet fijn. Ga liever voor pronty! Ik heb 1x een strikje vast gezet dus beide eigenlijk niet gebruikt! Wilt iemand de twee tubes overnemen? Vind het zonde als ze er liggen!”

“Ik gebruik een lijmpistool werkt lekker snel, droogt snel en je hebt er weinig rommel van.”

“Ik gebruik voor alles Guttermann textiel lijm. Materialen blijven perfect zitten!”

“Guttermann idd…. kan voor alles :)”

 

Maar welke lijm gebruik je bij het maken van haarspeldjes nu het beste?

Zoveel mensen zoveel meningen. Toch steken het lijmpistool, hasulith en Gütterman er wel bovenuit. Een duidelijk antwoord op de vraag: Welke lijm gebruik je bij het maken van haarspeldjes? Is er dan ook niet.
Om je een beetje op weg te helpen zal ik per lijm soort een uitleg geven van het gebruik en de toepassing.

Bison lijmpistool 7mm 'Hobby'-0

Bison Lijmpistool

Het lijmpistool welke ik het liefst gebruik is van Bison. Deze lijm lijmt razendsnel heel veel poreuze en niet-poreuze materialen, zoals hout, diverse soorten kunststof, textiel, karton, keramiek, glas etc. onderling en in combinatie. Ideaal voor het maken van haarspeldjes, haarbandjes, broches e.d. Ideaal voor repareren, decoreren, knutselen en haaraccessoires maken.

Door de opening aan de voorkant kun je erg gericht de lijm doseren. Dit is een hele fijne kleine tuit.
Drupt niet veel, maar leg er wel een stukje papier o.i.d. onder als je ermee bezig bent om eventuele druppels op te vangen. Goedkope lijmpistolen hebben de neid=ging om heel veel te druppen. Dat werkt en niet fijn, en het kost je heel veel lijmpatronen.

“Ik gebruik voor alles een lijmpistool. Waarom? Het werkt snel want het is bijna direct droog.. en als de lijm heet genoeg is blijft eigenlijk alles prima zitten..”

Het snoer heeft een lengte van 1.70 meter, en de temperatuur wordt ongeveer 165 °C.

Geschikt voor: textiel, metaal, glas, hout, leer en harde kunststof soorten.
Ongeschikt voor: zachte kunststof produkten zoals: vuilniszakken, pvc pijp, doorzichtig inpakfolie etc.

Hoe te gebruiken: Laat het lijmpistool goed warm worden (5 min). Breng de bison lijm gelijkmatig op één zijde aan en druk de onderdelen tegen elkaar. Druk beide onderdelen stevig op elkaar en verwijder eventuele lijmresten direct. De lijm word heel warm, dus pas op voor je vingers ?

Laat de lijm vervolgens goed drogen. Eventueel met een wasknijper. Maar meestal is even goed aandrukken en vasthouden al voldoende en zit het goed vast.

Inhoud: lijmpistool + 2 lijmpatronen. Losse lijmpatronen kun je hier bestellen.

Hasulith sieradenlijm-0

Hasulith lijm

De hasulith lijm is geschikt voor het lijmen van haarspeldjes, flatbacks, cabochons, sieraden etc. Vooral metalen kun je prima met deze lijm vastlijmen.

“Voor de strikken gebruik ik Hasulith die ik met een alligatorknipje erop (als soort van lijmtang) laat drogen)”

Geschikt voor: metaal, glas, hout, leer en harde kunststof soorten.
Ongeschikt voor: zachte kunststof produkten zoals: vuilniszakken, pvc pijp, doorzichtig inpakfolie etc.

Hoe te gebruiken: Breng de Hasulith sieradenlijm gelijkmatig op één zijde aan en druk de onderdelen tegen elkaar.. Druk beide onderdelen stevig op elkaar en verwijder eventuele lijmresten direct.

Laat de lijm 12 tot 24 uur drogen voor een goed eindresultaat (bij kamertemperatuur). Met een wasknijper houd je het geheel goed op z’n plaats.

Maak de te lijmen onderdelen desgewenst voor het lijmen vetvrij voor een betere hechting.

Gütermann textiellijm 30g-0

Güttermann lijm

De Güttermann lijm is geschikt voor het lijmen van stof, vilt, leer, PVC en nog veel meer. De lijm wordt ook vaak gebruikt voor het lijmen van namaak leer en haarspeldjes.
Gebruik hiervoor wel de rood witte tube. Er zijn namelijk ook andere tubes in de verkoop, maar die lijmen een stuk minder goed als deze variant.

“Guttermann lijm omdat deze lijm voor alles gebruikt kan worden en het ook goed blijft vastzitten :)”

Hoe te gebruiken: Breng de lijm op een kant aan en laat deze 7 minuten drogen. Daarna de beide delen op elkaar leggen en 5-10 sec. strijken. Strijken lukt natuurlijk niet in alle gevallen.
Probeer de lijm eerst uit op test materiaal. Zo kun je zelf ontdekken hoe de lijm het prettigst voor je werkt.
Je kunt de lijm ook aanbrengen en de materialen direct lijmen. Net wat je zelf fijn vind en afhankelijk van het materiaal.

Stevig aangedrukt houden kan ook eventueel met een wasknijper erop..

 

Welke lijm heeft jouw voorkeur?

Welke lijm gebruik je bij het maken van haarspeldjes. Tja dat antwoord is dus vrij lastig aan te geven. Ik kan je slechts een beetje een richtlijn geven. Want waar de een zweert bij Güttermann lijm, vindt een ander deze lijm weer helemaal niet prettig. Zelf uitproberen wat je het prettigst vindt is dus de oplossing om te komen voor de voor jou perfecte lijm!