Het uiteinde van een lintje afwerken, zo doe je dat!

Het uiteinde van een lintje afwerken… waarom zou je dat doen? Als je een lintje afknipt valt het nog wel mee. Maar als het wat langer gedragen/gebruikt wordt zul je het gaan zien. Rafels aan de uiteindes. Heb je als een ware pro je best gedaan op een haarspeldje… ziet het er gewoon niet meer uit. Super zonde natuurlijk!
Oké: rewind naar het maken. Als je een lintje op maat geknipt hebt kun je deze heel makkelijk rafelvrij maken. Oh yeah!

Synthetisch materiaal

Het meeste lint is gemaakt van polyester materiaal. Dit heeft als voordeel Dat wanneer je het verwarmt het smelt. Yes, Yes, Yes!!

Pak een aansteker erbij. En haal deze heel even langs het lint op ongeveer 1cm afstand. Houd deze afstand, anders heb je de kans dat het lint super snel smelt tot een lelijk propje. Of nog veel erger in de fik gaat. En dan is wel het laatste wat je wil met jouw kunstwerkje… zou zonde zijn toch?

Natuurlijk materiaal

Er is ook lint wat van natuurlijk materiaal gemaakt is. Bijvoorbeeld van katoen. Katoen heeft helaas niet de eigenschap dat deze bij warmte smelt. Voor katoenen lint zul je dus draad en naald moeten pakken en het vast naaien.

Geen rafels meer

Heb je er een lintje en een aansteker bij gepakt? Ook al geprobeerd? Voel en zie je het verschil al? Een wat harder randje aan het uiteinde van je lintje. En het lint rafelt niet meer.

TIP: Gebruik hiervoor een aansteker met drukknop ipv een draaiknop. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat de draaiknop behoorlijk warm kan worden.

TIP: Het zou ook moeten kunnen met een houtbrander. Die kun je kopen bij bijvoorbeeld een hobbywinkel.

Het uiteinde van een lintje afwerken: verschillende manieren

Het uiteinde kun je natuurlijk recht afknippen. Niks mis mee. Zelf vind ik het schuin afgeknipt veel mooier. Dit kan naar binnen of naar buiten. Je kunt beide lintje hetzelfde knippen maar ook naar een andere kant.

Zo kun je het uiteinde van een lintje afwerken

Hier zie je lint dat spiegelend aan de strik is geknipt. Zo blijft het strikje mooi in balans. (Ik ben een sucker voor symmetrie ?)
Je kunt het lintje ook buiten korter en van binnen langer knippen. Of niet gelijk geknipt. Ook daar kun je variatie in aanbrengen.

 

Zo kun je het uiteinde van een lintje afwerken

Wat ook kan is een zwaluwstaartje erin knippen. Hiervoor heb je een schaar nodig met een scherpe punt. Ik vind dit persoonlijk niet altijd de mooiste manier. Als je de randen gaat branden is het heel lastig om de inkeping mooi strak te branden. Daarbij komt hier meestal een holle bocht in die ik liever niet had gezien.