Haarspeldjes maken stap voor stap 5

Haaraccessoires maken stap voor stap uitleg voor beginners

Je bent in de webwinkel terecht gekomen en bent enthousiast geworden! Dat snap ik ?. Maar… dan zie je door de applicaties, strikjes en verschillende maten het haarspeldjes bos niet meer. Ook dat snap ik 🙂 Want er staat veel online en als beginner kun je daar behoorlijk in verstrikt raken. Daarom heb ik een haaraccessoires maken stap voor stap plan om je op weg te helpen! Zo laat ook jij binnen 5 stappen jouw prinsesje stralen.

zelf haarspeldjes maken

Haaraccessoires maken stap voor stap

Zorg ervoor dat je de basis materialen in huis heb of besteld via de webwinkel. Je kunt dit eventueel aanvullen met een paar wasknijpers om de gelijmde haarspeldjes en applicaties op elkaar te drukken.

1. Wat wil je maken?

Haarspeldjes maken stap voor stap 4

Bepaal eerst wat je wil gaan maken. Een haarspeldje, haarbandje, diadeem, french barrette of een haarlok speldje? Niet alles is voor elke leeftijd geschikt, maar als je weet wat je wil maken dan kun je daarna wel een variatie vinden die passend is.

 

2. Wat is de leeftijd?

Niet alle haaraccessoires zijn geschikt voor elke leeftijd. Haarspeldjes zijn er in verschillende maten dus is er altijd wel een maat die geschikt is. Haarbandjes van elastiek kun je in elke gewenste maat maken. Maar een diadeem is geschikt vanaf ongeveer 2,5 jaar. En een french barrette daarvoor heb je wel een flinke dos haar nodig of in elk geval een vrolijke staart waar je ‘m boven kunt plaatsen. Haarlok speldjes zijn er ook in verschillende maten, maar ook voor het kleinste maatje heb je een pluk haar nodig zodat hij blijft zitten. Heeft je baby wel wat haar dan zou je ook een haarspeldje met klittenband kunnen maken,

Wil je kniphoesjes gebruiken voor haarspeldjes? Kies dan dezelfde maat als het haarspeldje. Kniphoesjes in 3cm passen op haarspeldjes van 3 cm.

Het eerste en tweede punt zijn met elkaar verbonden. Voor een baby kun je geen diadeem maken bijvoorbeeld. Dus zal je voor een baby andere haaraccessoires moeten kiezen.

 

3. Bepaal de kleuren.

Je weet wat je wil maken en voor wie. Dan ga je nu de kleuren kiezen. Kies een sfeer of richting die je op wil. Dan kun je met het invullen van applicaties het helemaal definitief bepalen. Hoe je mooie kleur combinaties maakt daar schreef ik al eens een blog over. Kies vooral kleuren die je zelf mooi vindt bij elkaar en die passen bij de kleding van je dochter.

Haarspeldjes maken stap voor stap 3

4. Kies de applicatie.

Hier komt het meest overweldigende gedeelte. Er zijn namelijk heel veel verschillende applicaties in verschillende maten en dus ook ontelbare mogelijkheden. Houd het in het begin simpel. Maak een torentje van verschillende applicaties. En kies voor het wel of niet gebruiken van kniphoesjes.

Haarspeldjes maken stap voor stap 3

Als houvast kun je bij haarspeldjes hiervan uitgaan:

  • 2cm haarspeldjes: grootste applicatie maat 20mm – geen kniphoesje mogelijk
  • 3cm haarspeldjes: grootste applicatie maat 35mm – kniphoesje 3 cm
  • 4cm haarspeldjes: grootste applicatie maat 35mm – kniphoesje 4 cm
  • 5cm haarspeldjes: grootste applicatie maat 47mm – kniphoesje 5 cm

 

Als je een torentje wil maken dan kun je telkens een stapje kleiner gaan. Maar experimenteer vooral lekker zelf. Ben niet te bang dat je materiaal verpest. Leg het voor je gaat lijmen op elkaar om te zien hoe iets eruit zal gaan zien.

Wil je een flatback button gebruiken? Kies dan voor plastic achterkant als je deze op stof wil lijmen. Gebruik een flatback button voor haarspeldjes van 4cm of groter. Bij kleinere haarspeldjes klik je ze er zo weer af.

5. Zet het in elkaar.

Haarspeldjes maken stap voor stap 5

Als je een test opstapeling hebt gemaakt kun je verder gaan met het in elkaar zetten. Welke lijm jij het meest ideaal vindt werken zul je zelf moeten ervaren. Dit is namelijk iets heel persoonlijks heb ik gemerkt. Toch kiezen de meeste voor een lijmpistool. En persoonlijk vind ik ook het lijmpistool het meest ideaal om te gebruiken. Het lijmpistool in de webwinkel heeft een fijne kleine tuit waardoor je heel precies kunt werken. En het lekt niet zo veel lijm zoals sommige goedkopere lijmpistolen dat wel doen.

Zorg ervoor dat je voldoende lijm gebruikt en dat het lijmpistool goed warm is. Zet er eventueel nog een wasknijper op om het aan te drukken als het droogt. De lijm van een lijmpistool is snel opgedroogd, dus je prinsesje kan na een half uur het haarspeldje al in.

Als klaar bent met het in elkaar zetten kun je je prinsesje laten stralen. Zo kan ze trots aan iedereen vertellen dat haar mama dat mooie haarspeldje speciaal voor haar gemaakt heeft!

In het blog vind je verschillende tutorials  waarin ik stap voor stap uitleg hoe je iets maakt. En mocht je het niet kunnen vinden, dan mag je mij altijd een mailtje sturen.

Ik hoop dat je met deze haaraccessoires stap voor stap het avontuur aan durft te gaan en ik ben benieuwd naar je creatie… Deel je deze hier met mij?