Haar strik maken van PU leer lapjes

Strikken maken van PU leer lapjes

Strikken maken van PU leer lapjes is nog steeds favoriet zo merk ik in de webwinkel. In de webwinkel vindt je verschillende soorten PU leer lapjes. Hiermee kun je de strikken maken van PU leer lapjes. PU leer is namaak leer. Heel eerlijk heeft het niks met leer te maken. Soms heeft het wel de look van leer, dan heeft de bovenkant een leer nerf werkje. Het pu leer bestaat uit een geweven onderkant met daarop een pu. Pu staat voor PolyUrethaan. Een synthetisch materiaal.

In de webwinkel staan verschillende mallen om strikken te maken met het pu leer. Ik maakte al eens een uitleg hoe je zelf strikken kunt maken van het pu leer. Maar er is echter 1 strik die wel wat extra uitleg kan gebruiken. Deze strik vergt namelijk wat extra vouw en plak werk waardoor het wat lastiger is om de strik te maken. Maar heb je het eenmaal onder de knie? Dan maak je er de mooiste haaraccessoires mee.

Wat heb je nodig voor deze strik:

♥ Een PU leer lapjes (naar keuze ik gebruikte deze)
♥ Lijm. Dit kan een lijmpistool zijn, maar zelf gebruikte ik de gūtermann lijm
♥ Wasknijper
Deze strikken mal
♥ Schaar
♥ Eventueel een aansteker voor de randjes van de strik tegen het rafelen

Voor deze strik gebruikte is voor het midden gedeelte een stukje roze vilt. Je kunt hier natuurlijk ook gewoon hetzelfde (of een andere kleur) PU leer voor gebruiken.

Als je de mal hebt uitgeknipt dan teken je deze over op het PU lapje.

Ik koos voor de gūtermann lijm omdat deze wat dunner lijmt dan het lijmpistool. Dat is voor deze strik wel prettig.

Bepaal het midden van de strik en breng op een stukje van kanten lijm aan. Zodat je de strik dubbel kunt vouwen en vast kunt lijmen. Probeer zo zuinig mogelijk te zijn met de lijm. Omdat je de strik 2x gaat vouwen wordt de strik steeds dikker. Als er dan ook een dik plak lijm tussen zit wordt de strik nog dikker, en dat wil je niet.

Lijm de linkerkant van de strik vast. Herhaal dit voor de rechterkant. Duw stevig aan zodat de lijmlaag zo dun mogelijk wordt. Lijm alleen het gedeelte waar de lagen dubbel worden. Zo voorkom je overtollige lijm.

Knijp het eventueel nog even aan met een wasknijper en laat even drogen. Omdat ik de gūtermann lijm gebruik duurt het langer om te drogen dan met een lijmpistool.

Als de lijm opgedroogd is vouw je de strik horizontaal dubbel. Dit doe je met de ‘goede’ kanten tegen elkaar aan. Aan de ‘verkeerde’ kant zie je de onderkant van het PU lapje. Bij de ‘goede’ kant niet.
Vouw alleen het middengedeelte zodat je geen vouwlijn over de hele breedte krijgt.

Nu vouw je de ‘goede’ kant half terug. Dit doe je ook aan de andere kant. Deze stap is het meest belangrijk voor het resultaat van je strik. Zorg voor gelijke vouwen, dan wordt de strik het mooist.

Als je nu de strik vastpakt ziet deze er zo uit. Dit is de achterkant. Daar kijk je zeg maar in de vouwen met ‘verkeerde’ kant. Als je de strik omdraait zie je alleen de ‘goede’ kant.

Lijm tussen de vouwen aan de ‘goede’ en ‘verkeerde’ kant. Tussen de 3 vouwen. Knijp aan met een wasknijper.

Als de lijm droog is lijm je het middenstuk erop. Lijm 1 kant vast aan de ‘verkeerde’ kant. Plaats de achterkant achter de strik (Ik was deze op deze foto vergeten ? en heb het later aangepast)
Lijm de strik erop. Eventueel met knijper laten drogen.

Vouw vervolgens het middenstuk eromheen en meet de lengte uit. Knip eventueel bij als de lengte te lang is. Lijm vervolgens dicht en knijp eventueel nog aan.

Haar strik maken van PU leer lapjes

En tada… de strik is klaar. Met strikken maken van PU leer lapjes kun je lekker variëren met verschillende kleuren PU leer lapjes. Of gebruik net als ik een ander materiaal erbij.

Geef een antwoord

×