zelf haarspeldjes maken

3 dingen die je nodig hebt als je begint met haarspeldjes maken

De haren van je meisje zijn eindelijk lang genoeg en het lijkt je zo leuk om zelf haarspeldjes en haaraccessoires voor haar te maken. Maar je hebt geen idee waar te beginnen, want…

Wat heb je nodig om te beginnen met het maken van haarspeldjes?

Met een aantal basis materialen en een flinke portie zin kom je een heel eind!
Je hoeft echt niet super creatief te zijn om iets leuks te kunnen maken.

zelf haarspeldjes maken

Basis materialen

De 3 dingen die je nodig hebt als je haarspeldjes of andere haaraccessoires gaat maken zijn een schaar met een scherpe punt, lijm en materialen.

Schaar

De scherpe punt van de schaar is belangrijk, omdat je bij gebruik van een kniphoesje makkelijk een inkeping kan maken. Daarnaast kun je met zo’n schaartje ook heel precies knippen. Wat dan weer fijn is als je lint of elastiek knipt.

Lijm

Voor de lijm adviseer ik je een lijmpistool. Daar kun je vrijwel alles mee lijmen. Het hobby lijmpistool van bison was al voordat ik ‘m in de webwinkel verkocht mijn favoriet. Die heeft namelijk een smal mondstuk (waardoor je heel precies kunt werken) en lekt vrijwel niet. Je kunt vrijwel alles hiermee lijmen. Uiteraard kun je ook een andere lijmsoort kiezen. De gutermann lijmt is ook erg populair bij haarspeldjes makers.

Dit kun je eventueel uitbreiden met een centimeter of liniaal, aansteker (om lint raffel vrij te maken) en naald en draad.

Als je liever geen lijm gebruikt kun je er ook voor kiezen om alles vast te naaien.

Materialen

Bedenk voordat je materialen gaat bestellen wat je graag wil maken. Haarspeldje voor een baby, haarspeldje voor een meisje van 5, diadeem, haarband van elastiek of alligator clip met bloem. Voor elk haaraccessoire heb je een andere basis nodig.

Haarspeldjes

Haarspeldjes voor een baby of is de kleine meid inmiddels 5? Hoe je het juiste haarspeldje kiest lees je hier. Wil je een kniphoesje gebruiken? Kniphoesjes zijn een leuke basis om een haarspeldje aan te kleden. Door een inkeping te maken in de achterkant met je scherpe schaar. Past het haarspeldje er precies in. Voor een haarspeldje van 5 cm kun je een kniphoesje van 5cm gebruiken etc. Lees hier hoe je een haarspeldjes met kniphoesje kunt maken.

Applicaties

Versier de haarspeldjes en andere haaraccessoires met applicaties. Voor haarspeldjes vanaf 4cm kun je flatback buttons gebruiken. Op kleinere haarspeldjes blijven deze niet goed zitten. Kies voor plastic flatback buttons. Deze zijn lichter en kun je beter lijmen met een lijmpistool.

Daarnaast kun je ook kiezen uit de andere applicaties in de webwinkel zoals: hartjes, roosjes, sterren, vlinders en nog meer.

Vaak word er gekozen voor een torentje van applicaties. 2-3 bloemen in verschillende maten met daarboven op een roosje of flatback. Kijk eens hier als je twijfelt over de maten van applicaties op de haarspeldjes.

Haarband van elastiek

Wil je een haarband maken met elastiek? Dan heb ik hier de uitleg van een makkelijke basis voor een haarband elastiek met loop voor je. Deze kun je daarna verder bekleden met een bloem of applicatie. Je kunt ook de loop weglaten en het haarbandje lijmen of naaien. En daarna de applicaties of bloem erop bevestigen. Werk de achterkant af met een vilt rondje, dan zie je niks meer van het elastiek en het draagt prettiger voor de kleine prinses.

Een diadeem is voor een meisje vanaf de peuter leeftijd geschikt. Hierop kun je een stoffen bloem of torentje van applicaties bevestigen. Als je aan de kant van het hoofd een vilt rondje plaatst kun je (met de diadeem ertussen) de bloem of applicaties erop bevestigen.

Andere haaraccessoires

Naast de haarspeldjes en het haarband elastiek kun je ook kiezen voor alligator clips en french clips. De alligator clips kun je zelfs bekleed bestellen. Heel handig, want dan heb je meteen een fijne basis. De french clips kun je zelf bekleden, daar schreef ik al eerder een tutorial over.

Vind je het toch lastig om alles bij elkaar te zoeken dan bied het verrassingspakket misschien een uitkomst voor je. Hierin zitten alle materialen om zeker 10 haarspeldjes te maken. Met het pakket heb je een prima basis om te beginnen.  Naast de haarspeldjes met kniphoesjes zitten er applicaties in en vaak ook nog elastiek om een haarband te maken. Je hebt dan alleen nog een schaar en lijm nodig.

Geef een antwoord