Hoe kies je het meest geschikte haarspeldje?

Haarspeldjes maken: Hoe kies je het best te gebruiken haarspeldje?Zeker als je net begint met het haarspeldjes maken met kniphoesje kan het aantal verschillende soorten en maten je doen twijfelen? Want welke maat gebruik je voor welke leeftijd? En als je een kniphoesje wil gebruiken, welke maat haarspeldjes kun je dan het beste gebruiken.
In dit blog zal ik proberen je vragen en twijfels te beantwoorden. En mocht je nog vragen hebben dan mag je natuurlijk altijd mailen 🙂

Maar eerst even dit: haarspeldjes zien er ongelofelijk cute uit bij baby’s en kleine peuters. Maar laat kindjes onder de 3 jaar NOOIT alleen met een haarspeldje. Ze kunnen stikken In de kleine onderdelen, dus altijd voorzichtig zijn.

Klik-klak haarspeldjes

Klik-klak haarspeldjes zijn er in verschillende formaten.De newborn haarspeldjes van 2 cm zijn te gebruiken voor newborn meisjes tot ongeveer 1 jaar. Geschikt vanaf het eerste plukje haar. Zekere als je ze bekleed met lint blijven ze heel goed zitten. Leuk met een applicatie tot ongeveer 20mm. Helaas zijn er geen kniphoesjes die passen bij deze knipjes. Zorg er wel extra goed voor dat alles goed vast zit en dat je het kleintje in het zicht hebt als het haarspeldje gedragen wordt.

Newborn haarspeldjes zijn niet geschikt in combinatie met flatback buttons. Gebruik voor de newborn clipjes applicaties tot ongeveer 20mm.
klik-klak haarspeldje 3cmDe haarspeldjes van 3 cm zijn geschikt voor kindjes tot ongeveer 3 jaar. Deze kunnen heel goed gecombineerd worden met de kniphoesjes van 3cm.

Haarspeldjes van 3 cm zijn niet geschikt in combinatie met flatback buttons. De haarspeldjes zijn er te klein voor. Wil je toch graag een flatback button gebruiken, kies dan voor een haarspeldje van 4cm lang.

Gebruik voor de knipjes van 3cm applicaties tot ongeveer 35mm.
klik-klak haarspeldje 3cm triangelEen triangel haarspeldjes van 3 cm kun je ook gebruiken voor in de kniphoesjes van 35mm. Ze zullen het kniphoesje alleen niet volledig opvullen.

Je kunt zo ook bekleden met lint van 10mm. Hiervoor is grosgrain lint het meest geschikt. Dat is lekker stevig. Je kunt het lint met een lijmpistool erop bevestigen. Het haarspeldje is precies 10mm hoog en past precies onder het lint. Dit is niet zo bij de normale klik-klak haarspeldjes.

Klik-klak haarspeldje 4 cm Haarspeldjes van 4 cm zijn geschikt vanaf ongeveer 1,5 tot 5 jaar. Je kunt hier de kniphoesjes van 4 cm voor gebruiken.
Haarspeldjes van 4 cm zijn goed te gebruiken in combinatie met flatback buttons. Houd bij het open klikken de flatback button vast.

Gebruik voor de knipjes applicaties tot ongeveer 45mm.

klik-klak haarspeldje 5 cmHaarspeldjes van 5 cm zijn geschikt vanaf ongeveer 2,5-3  jaar. Je kunt hiervoor de kniphoesjes van 5cm voor gebruiken. Ook te bestellen in haarspeldjes in verschillende kleuren.

Haarspeldjes van 5 cm zijn heel goed te gebruiken in combinatie met flatback buttons. Houd bij het open klikken de flatback button vast.

Gebruik voor de knipjes applicaties tot ongeveer 55mm.

Naast de verschillende maten kun je de haarspeldjes van 3, 4 en 5 cm ook met een gaatje bestellen. Deze haarspeldjes met een gaatje zijn geschikt als je de applicaties graag vast wil naaien aan het haarspeldje.
Er zijn ook haarspeldjes met een kruisje. Deze zijn ook geschikt om te gebruiken als je de applicaties vast wil naaien.

haarspeldjes-met-padHaarspeldjes van 5 cm met pad zijn geschikt vanaf ongeveer 2,5-3  jaar. Deze hebben een plakschijf waarop je flatback buttons, applicaties, flatback/cabochons etc. kunt lijmen. Het vlak zelf heeft geen lijm laag. TIP: schuur het vlak een beetje op met een schuurpapiertje dan hecht de applicatie beter.

bekleed-haarspeldje

Ovaal klik-klak haarspeldje bekleed zijn geschikt vanaf ongeveer 2,5-3  jaar. Deze speldjes zijn bekleed met 6mm lint. Leuk als je een wat anders wil als een kniphoesje. Het speldje is ‘ready-to-use’ alleen nog een applicatie erop en je bent klaar 🙂 In verschillende kleuren te bestellen.

haarspeldje-recht-hoekigKlik klak haarspeldjes rechthoekig zijn verkrijgbaar in 3 verschillende formaten (3, 4 en 5 cm). Hiervoor kun je dezelfde leeftijd indicaties aanhouden. Voor de klik-klak haarspeldjes rechthoekig van 5 cm zijn ook rechthoekige kniphoesjes van 5 cm verkrijgbaar die er goed oppassen.

Alligator haarclipjes

Alligator haarclipjes hebben (zoals de naam zegt) een grijp bek. Je knijpt ze aan de uiteinden open. Hierdoor zijn ze prettig in het haar te plaatsen. Je hoeft ze immers niet op het hoofd dicht te drukken.

In de webwinkel vind je 2 verschillende soorten alligator clips in verschillende maten. Namelijk alligators met en zonder tandjes.

De alligator clipjes zonder tandjes. Deze alligators zijn heel goed te bekleden met lint van 10mm breed. Gebruik de clips als basis voor een bloem van stof

De alligator clipjes met tandjes kun je ook goed bekleden met lint van 6-10mm. Bekleed ze niet over de tandjes, maar tot ongeveer 0,5 cm onder de bovenkant. Dan blijven de tandjes nog steeds het haar ‘knijpen’.

alligator-bekleedDe alligator clipjes met tandjes bekleed zijn super fijne basis knipjes als je het lastig vindt om zelf te bekleden of gewoon een beetje lui bent haha… Dit zijn dezelfde clipjes als die met tandjes, maar dan ‘ready to use’ in verschillende kleuren.

Nog een TIP voor de alligator speldjes: Bij verschillende discount winkels (zoals zeeman, wibra -en volgens mij ook Big Bazaar) kun je anti-slip matjes kopen voor iets van 70 cent per stuk. Als je daar een smal reepje passend bij de alligator van knipt kun je heel makkelijk en goedkoop de alligator anti-slip maken waardoor deze niet uit het haar glijdt.

French clips

french-clipEen french clip kun je gebruiken als basis voor een stoffen bloem of bijvoorbeeld bekleden met lint. Grosgrain lint werkt daarvoor voor mij persoonlijk het prettigst. Maar andere soorten lint zijn ook mogelijk natuurlijk. Je dan de french clip daarna eventueel nog verfraaien met een strik, applicatie of een combinatie daarvan. Een french clip staat heel leuk in het haar net boven een paardenstaart. Maar kan ook de plukken uit het gezicht houden door het bovenste gedeelte van het haar ermee vast te zetten.

Schuifspeldje met pad

Op de pad van deze schuifspeldjes kun je een flatback button of applicatie lijmen. Bij deze schuifspeldjes met pad ook de TIP: schuur het vlak een beetje op met een schuurpapiertje dan hecht de applicatie beter.schuif-speldje

Vorige week schreef ik een stukje of het kiezen van het juiste formaat bloemapplicatie? Mocht je twijfelen 😉

Geef een antwoord

×